• Dansk
  • Norsk
  • Nordisk SelvForsyning

Pasteurisering af æblemost

Æblemost pasteurisering af din friskpressede most, fordele:

  • I kan opbevare store mængder af jeres egen æblemost, klar til at nyde, uden ar det koster energi at opbevare i fryseren
  • Pasteuriseret most stiller ingen krav til frysekapacitet, og æblemosten kan opbevares i fadebur, kælder eller skabe
  • Sælger du æblemost i gårdbutik eller ved stalddøren, kan pasteuriseret æblemost opbevares og udstilles på hylder

 

Nordisk SelvForsyning tilbyder en bred vifte af produkter til jer, der ønsker at pasteurisere jeres friskpressede havemost.

 

Pasteurisering, rengøring og forberedelse:

Rengør dit pasteuriseringsapparat før ibrugtagning. For rustfrie tanke til pasteursering og pasteuriseringsgryder og enheder, anbefaler vi at du starter processen med at rengøre pasteuriseringsenheden med produktet Chemipro, som du finder her

Pasteuriseringsprocessen kan også opstartes efter rengøring med en blanding af svovl og citronsyre. Se blandingsforholdet på produkterne.

 

Pasteurisering, håndtering af friskpresset æblemost:

Når din æblemost er friskpresset, kan I med fordel lade den hvile i et opsamlingskar eller spand. Her vil skumdannelsen ophobes i toppen og pektin og fruktkødsrester bundfældes. Det er det store midterparti i beholderen, ca. 95 %, I ønsker at pasteurisere.

Efter bundfældning, skal du påfylde mosten i pasteuriseringstanken / kedlen / gryden, og varme den op til ca. 85 grader.

Opsamlingstanke af forskellige størrelser til formålet finder du her

 

Pasteurisering af æblemost, grej til arbejdsprocessen:

 

Pasteurisering og smag, obs:

Det er meget vigtigt at jeres æblemost ikke koger under pasteuriseringen, da kogning af most ændrer smagsprofilen væsentligt, så det er vigtigt undervejs under opvarmningen, at holde øje med mosttemperaturen på termometeret, som du finder her

 

Pasteurisering af æblemost, beskyt dine hænder:

For at kunne håndtere flasker med most, pasteuriseret op til 85 grader, har du brug for handsker, der kan beskytte dig mod den høje temperatur. Handsker, som tåler høje temperaturer, og har gummi-grip, så du har et godt tag i de varme flasker, finder du her.

 

Pasteurisering og glasflasker:

Vi tilbyder mange forskellige typer glasflasker og størrelser at vælge imellem til din pasteuriserede most og saft. Vi anbefaler, du overvejer dit behov for glasemballage og det rette format og udtryk, når du skal vælge glasemballage til din æblemost.

  • To Go eller dyr råvare: 263 ml. glasflasker
  • Servering, let anretning: 0,5 l. glasflasker og Weck Glasflasker
  • Til bordet eller til køleskabet: 0,75 og 1,0 liter glasflasker og Weck Glasflasker

Vores store udvalg af smukke flasker med skruelåg i forskellige farver finder du her.

 

 

Pasteurisering af æblemost, påfyldning:

  • Hæld så meget most på flasken, så der er så lidt luft i som muligt, og skru så låget på. 
  • Vend herefter flasken på hovedet, således at også låget bliver opvarmet og vacuumet kan opstå.
  • Når mosten afkøler, vil der dannes et undertryk i flasken, hvilket er med til at sikre, at flaskens låg holder tæt. Det er det samme princip, du kender fra patentpropper.
  • Det er meget vigtigt for at sikre mostens holdbarhed, at forseglingen forbliver intakt, at der altså ikke kommer luft til mosten, før den åbnes for at skulle drikkes.

 

Vær opmærksom på, at glasflaskernes temperatur kan påvirke den opnåede pasteuriseringstemperatur inde i glasflasken, hvis dine glasflasker er kolde, når de fyldes. 

 

Pasteuriseriseret æblemost og saft, opbevaring:

  • Vi anbefaler I opbevarer den pasteuriserede æblemost og saft mørkt og køligt. 
  • En most som er pasteuriseret kan holde i ca.  1 år.

 

Pasteurisering af dit produkt

Brug for hjælp til valg af det rigtige grej?

Har du spørgsmål til hvilken pasteuriseringsenhed, der passer til dit behov, eller er i tvivl om forløbet i pasteuriseringsprocessen, så er du meget velkommen til at kontakte os, så hjælper vi dig videre.

 

Pasteurisering af æblemost og saft

Se vores forskellige produkter til at pasteurisere æblemost her