• Dansk
  • Norsk
  • Nordisk SelvForsyning

Pasteurisering af æblemost

Pasteurisér din friskpressede most derhjemme

Har I ikke plads i fryseren til at opbevare jeres friskpressede most, kan I vælge at pasteurisere mosten i stedet.

Nordisk SelvForsyning tilbyder en bred vifte af produkter til jer, der ønsker at pasteurisere jeres friskpressede havemost.

Dem kan du se her

 

Forberedelse til pasteuriseringsprocessen:

Rengør dit pasteuriseringsapparat før ibrugtagnng i varmt vand og sulfo. For rustfrie tanke til pasteursering, anbefaler vi produktet Chemipro eller en blanding af svovl og citronsyre. Se blandingsforholdet på produkterne.

 

Håndtering af den friskpressede most:

Når mosten er friskpresset, kan I med fordel lade den hvile i et opsamlingskar eller spand. Her vil skumdannelsen ophobes i toppen og pektin og fruktkødsrester bundfældes. Det er det store midterparti i beholderen, ca. 95 %, I ønsker at pasteurisere.

Led mosten i pasteuriseringstanken / kedlen / gryden, og varme den op til ca. 85 grader.

Det er meget vigtigt at mosten ikke koger under pasteuriseringen, så det er vigtigt at holde øje med mosttemperaturen på termometeret undervejs.

 

Beskyt dine hænder:

For at kunne håndtere flasker med most, pasteuriseret op til 85 grader, har du brug for handsker, der kan beskytte dig mod den høje temperatur. Handsker, som tåler høje temperaturer, og har gummi-grip, så du har et godt tag i de varme flasker, finder du her.

 

Flasker til pasteurisering:

Vores store udvalg af smukke flasker med skruelåg i forskellige, smukke farver, finder du her.

Hæld mosten på flasker beregnet til formålet, mens mosten er varm.

 

 

Hvordan og hvor meget:

Hæld så meget most på flasken, så der er så lidt luft i som muligt, og skru så låget på.

Vend herefter flasken på hovedet, således at også låget bliver opvarmet og vacuumet kan opstå.

 

Når mosten afkøler, vil der dannes et undertryk i flasken, hvilket er med til at sikre, at flaskens låg holder tæt. Det er det samme princip, du kender fra patentpropper.

Det er meget vigtigt for at sikre mostens holdbarhed, at forseglingen forbliver intakt, at der altså ikke kommer luft til mosten, før den åbnes for at skulle drikkes.

 

Hvordan opbevarer I jeres pasteuriserede most?

Gem den pasteuriserede æblemost mørkt og køligt.

 

Hvor længe kan en pasteuriseret most holde sig?

En most som er pasteuriseret kan holde i ca.  1 år.

 

Brug for hjælp til valg af det rigtige grej?

Har du spørgsmål til hvilken pasteuriseringsenhed, der passer til dit behov, eller er i tvivl om forløbet i pasteuriseringsprocessen, så er du meget velkommen til at kontakte os, så hjælper vi dig videre.