• Dansk
  • Norsk
  • Nordisk SelvForsyning

Ciderfremstilling, engelsk cider. Lær at brygge din egen cider.

 

 

Somerset og Jersey er egne, hvor cideren har spillet en stor rolle gennem generationer.
Englænderne har holdninger til deres blend og variationerne er mange.
Cideren har fået en renæssance via den irske cidermastodont Magners, Bulmers med flere, og drikkes igen af alle folkeslag, aldersgrupper og kulturer.

 
Fokus hviler omkring de bittersøde sorter og cideræblet Kingston Black nævnes igen og igen, som det perfekte cideræble. Dette, på baggrund af balancen mellem det bittersøde og det rette syreindhold. Englænderne laver på ciderierne single varieties af vintagesorterne, men hovedparten af de cidere der sælges er blandede efter fermenteringen. Taninindholdet og sødmen i æblet vurderes, for at opnå "the best cider of the year".


Sortsmaterialet er enormt ligesom landets ciderkultur.

Populariteten har været svingende, men i disse år genplantes store svundne arealer med favoritsorter.
Produkterne nyder i disse år igen fokus på håndværk, oprindelse, kultur og historie, fremstillingsmetoder, dogmer i produktionen, passion og stolthed.

  

Alt andet lige giver det langt bredere - og bedre produkter på markedet til den kræsne forbruger, der efterspørger ærlige æbleoplevelser.


Der skelnes skarpt mellem den håndværksmæssige fremstillede cider, som de mindre gårdciderier fremstiller, og den mere industrielt fremstillede, som funderes på koncentrater af æble. Sammen med perry'en og æblecideren gæret efter champagnemetoden, er basisgæringen af æblecider på store oak-barrels et håndværk, der er bundet op på traditioner og stolthed.
 

Den engelske cider spænder således over stor variation, ligefra det kommercielle sukkerprodukt til den cider, der fremstilles efter det franske forbillede med udvikling af chapeau brun efter maceration, hvorpå cideren gærer koldt og længe. Prisen er lav på hverdagscideren, og både Strongbow, Magners og Westons kan erhverves til yderst rimelige priser.
 

Og hvordan laver de den så?
(-når de ikke laver fransk cider, som beskrevet andetssteds)?

  

Litteraturen og nettet anviser ofte typisk 5 gallon demijohn's (glasvinballoner), og der gæres med tilsætningsstoffer som svovlsulfit, gærnærringssalt og udvalgt gærtype og oftest en hurtigere vej til fremstilling af hjemmelavet æblecider.


De dårligste bud på engelsk cider foreslår indkøbt æblekoncentrat, der skal forhastes gennem gæring ved siden af en radiator og tvangscarboneret efter 4 ugers tid. Dem ønsker vi ikke at beskæftige os med.

Et bud på en æblecider fremstillet efter engelske foreskrifter, kunne se ud som beskrevet i det følgende:


Start med at vask dine æbler og sorter fra, så dit udgangspunkt for mosten er modne æbler (kernerne skal være brune), hvor du har lavet et mix af de forskellige sorter du har til rådighed. Opsaml eller pluk primært søde sorter, men forvis dig om, at der også er nogle bitre og sure sorter i blended i forholdet 70 % søde, 30 % sure og bitre. Nogle steder praktiseres, at æblerne vaskes i vand tilsat en svovlopløsning, af hensyn til desinficeringen og ønsket om at dræbe den naturligt forekomne gær, der findes på æblet.

Findel æblerne i en frugtkværn, så fint som muligt, for at opnå størst mostudbytte.
Når du river dine æbler til pulp i elektriske maskiner, så forvis dig om korrekt findeling. Enkelte elektriske produkter findeler i en sådan grad, at æblekernerne strejfes og brydes, den form for bitterhed ønsker du IKKE at få med i din most til at gære på.

Brug det rigtige grej, når du vil lave rigtig cider.


 

Når æblerne er kværnet, kan du med fordel lade pulpen stå i dine kar, før du gennemfører presset. Dette sikrer, at massen bløder det maksimale saft, der kan udvindes fra æblerne.


Herfra skal der presses på verdens bedste presse. Din.  

Hydropresserne findes i størrelsen 20 - 270 liter i Nordisk SelvForsyning. Hydrauliske pressere, pneumatiske pressere og bæltepressere findes med væsentlig større kapacitet, for dig, der har mange æbler eller druer.


De hydropressere, vi har valgt at forhandle i Nordisk SelvForsyning, er alle endten komplet rustfrie, eller komplet rustfrie i al materiale, der kommer i kontakt med mosten, og derfor tåler syrepåvirkningen.

Når mosten er presset, skal brygget sættes i gang.

Om syre.
 
Mål nu syreindholdet med ph-strips, se varenummer 201059.

Den optimale syrebalance på cider ligger mellem 3,2-3,8.
Notér totalsyren før start.
Hvis syreindholdet ligger under 3,8 skal du notere og ellers intet foretage.
Er den over skal mosten iblandes en mere syreholdig most før fermenteringen. Alternativt tilsættes æblesyre med 1 gram per l., indtil målingen af totalsyre ligger under 4, gerne lavere. Har du omvendt en most med pH under 3,2, vil det endelige resultat af cideren være temmelig syrlig. Har du noget most med højere pH-værdi til rådighed, kan du iblande det nu, eller har du et ciderbryg over, der har den ønskede ph-værdi, kan du blande batch'ene sammen efter fermenteringen, så der bliver den rette balance.


Har du kun én most til rådighed og er din syre for lav, altså for høj ph-værdi, korrigerer du via tilsætning af æblesyre. Æblesyre er den naturlige syre i æbler og derfor bedre at justere med end citronsyre.

Er din syre for høj og du altså har for lav en ph-værdi måling, justeres med kridt. 
Skal du justere syren i din most, kan du finde et syresæt til formålet her.   
Sættet indeholder både pH-strips, æblesyre og kridt.

Du måler syren ved at dyppe strippen kortvarrigt og sammenligne den opståede farve med ph-skalaen, og aflæse udfor den mest sammenlignelige farve.
Husk målingen skal foretages og aflæses i dagslys.

Mål mostens oesleværdi, og noter i en lille bog, hvor alt relevant om / i brygget noteres.

 Vi anbefaler, at mosten har en oechsleværdi på omkring 1055. Har den ikke det, må du tilsætte en sukkersirup.
 Opløs sukker i en skål med kogt vand, anvend ikke mere vand end nødvendigt. Når sukkeret er totalt opløst og massen har samme temperatur, som cideren i din gærspand, tilsættes det din spand.

Eksempelvis:
Du har en most med oechsle på 1045.
Du skal have en most med oechsle på 1055.
Regnestykket ser følgende ud:

  • oechsle 1045 = sukkerindhold 95,5 minus
  • oechsle 1055 = sukkerindhold 119,5
  • = 24 g./ sukker der skal tilsættes pr. l., du har til rådighed, der skal gæres i din spand.


Har du en meget lav startoechsle, har du endten lavet et - for fremtiden- ikke hensigtsmæssigt mix af æbler til din cider, eller også har solskinstimerne ikke været dominerende pågældende år.

Ønsker du at hæve oechsle meget og derfor har brug for meget sukker, der skal tilsættes og omrøres din most, for at chaptalisere, skal du gøre det af flere omgange, med dages mellemrum.

Max oechsle 1080 som start, ellers dræbes gæren. Foretrukken oechsle omkring de 1060 - værn om æblesmagen.

Tilsæt altid sukker i starten af processen, dvs. før gæringen påbegyndes.

Jo højere oechsleværdi du har som udgangspunkt, jo mere alkohol kan udvikles, og jo mere sukker er der tilbage til restsødme i æblecideren (se oechsleskala under fransk cider).
Din startoechsle betyder også noget for holdbarheden på din cider.
Lavt alkoholindhold betyder, at cideren ikke er beskyttet i så høj grad som cidere af højere alkoholprocent.

Tilsæt svovl, 1 gram til 10 L. for at fjerne vildgær. Omrør.
Vent  24 timer, før du tilsætter andet til din gærspand.
Svovlen kan også ødelægge din tilsatte gærkultur, hvis du tilsætter for tidligt.


Efter 24 timer tilsættes gærnæringssaltene, der indeholder vitaminer, mineraler og mikronæringsceller, som tilsammen sikrer at gæringen forløber ukompliceret. Tilsæt 5 - 10 gram pr. 10 L. Tilsæt altid før gæren.Nu tilsættes din udvalgte gærkultur.

 
Jo koldere du gærer, jo mere gær skal tilsættes.
Gæren opløses i ca. 30 grader varmt vand efter pakkens anvisninger og tilsættes efter 15 minutter, når den har omtrent samme temperatur som væsken den skal tilsættes.

Luk og isæt gærrør.


Gærlåsen tillader kuldioxid at komme ud fra spanden, men forhindrer ilt og bakterier adgang til mosten.
Fyld vand på gærrøret.

Gær din cider ved temperatur omkring 8 -12 grader.
Hold øje med din gæring er igang. Stormgæringen foregår i starten og kan være voldsom og svine en del på gulvet om gærspanden.
Herefter anvendes hæverten til at omstikke drikken til ny, ren gærspand. 


Om omstikning:

Ved omstikning stiller du fuld spand på bord og tom spand på gulv.

Træk to gange i hævert til undertrykket er dannet og mosten flyder.
 

Lad spanden med most i stå ½ time, før du omstikker (den fra bordet) så det, der evt. er hvirvlet op under håndteringen, bundfældes igen.

Hæverten virker som en støvsuger. Lad den klæbrige brune masse (døde og aflejrede gærceller og pektin) blive tilbage.

Sigt efter at få mest muligt med over i ny spand, med førnævnte i mente.Nu skal gæringen forløbe stille og roligt.
Blopper det voldsomt og falder din oeschleværdi for hurtigt, kan du omstikke til ren gærspand, en gerning, der sætter hastigheden ned på brygningen, samtidig med at aflejret bundfald fjernes, en proces, der også medvirker til naturlig klaring af din æblecider.

   
Mål ofte med dit oechslemeter, så du hele tiden er opmærksom på sukkerindholdet i æblecideren.
Gær koldt.
Omstik 3-4 gange i forløbet.
Lader du cideren stå og bloppe derudaf, til den til sidst bliver stille, har du muligvis en cider med høj alkoholprocent, men sur og udrikkelig, da al sukkeret er opbrugt til udviklingen af alkohol og resultatet er, der ikke er restsukker = INGEN sødme tilbage i æblecideren.

Ønsker du at flaske med en vis restsødme kan du flaske, når din cider er stabil.
Stabil cider: Kun fald på 1 oe. per uge over en periode på tre uger.
Hver omstikning neddrosler farten på gæringen.
Når cideren nærmer sig en oechsle på 1008-1010  kan du flaske i champagneflasker med prop og tråd.

Flask i champagneflasker. På den måde er du sikret mod itublevne flasker og årets høst på gulvet.
Der udvikles tryk som almindelige vinflasker, patentflasker, alm. øl - og sodavandsflasker m.m ikke kan modstå.

 
Gem din æblecider stående som minimum frem til den kommende sommer.  
Der vil være et let bundfald, det er tegn på en vellykket flaskegæring. 

Ved oechsle 1004, hvor stort set al sukkeret er forgæret, kan du flaske i almindelig flaske med kapsel., såfremt du ønsker en kapslet cider.
 

Du kan eksperimentere med smagsvarianter som hyldeblomst, bærekstrakt (jordbær, solbær, blåbær).Du kan også forsøge at omdanne den skarpe æblesyre via malolaktisk gæring.

Til det formål finder du produktet her:


Den malolaktiske gæring har været anvendt længe af producenter. Kort fortalt tilsættes den færdiggærede cider en bakteriekultur, der omdanner al æblesyre til mælkesyre. Den færdige cider vil fremstå meget mere "rund", idét det skarpe/snerpende er fjernet. Selve forløbet tager et sted mellem 2 - 10 uger, og foretages optimalt omkring 17 grader. Under 10 grader dør bakterierne.
 

Der er grænseværdier for, hvor meget svovl, du må have tilsat til din cider, ligesom det er vigtigt at tilsætte den malolaktiske kultur på det rette tidspunkt i gæringsforløbet. Læs mere under produktbeskrivelsen for malolaktisk gærkultur i varegruppen vingær.


Komplette sæt til fremstilling af 10 liter cider finder du HER

Komplette sæt til fremstilling af 30 liter cider finder du HER

Komplette proppepakker til propning af dit færdige 10 liters bryg finder du HER

Komplette proppepakker til propning af dit færdige 30 liters bryg finder du HER og HERRigtig god bryglyst.