Indflyvning Mod December

Mulled Cider til december med Nordisk SelvForsyning? - Se mere her

🍎 YAY 🍏 - Tak til alle vore kunder og samarbejdspartnere for et helt, helt fantastisk 2025. 

Vi skal have landet noget spændende til 2026 sæson - mere følger... og så holder vi en lang og velfortjent

🎄 Juleferie fra d. 12. december 2025 til og med d. 5. januar 2026

 Webshoppen er lukket i perioden.

🌞 Happy Days 🌞

 

  • Dansk
  • Norsk
  • Norsk
  • Nordisk SelvForsyning

Tap din egen birkesaft

Birkesaft, tap din egen birkesaft

Lær at tappe birkesaft med det originale birkesaft tapning udstyr, læs om, hvornår du kan tappe birkesaft, om birkesaftens smag og holdbarhed, om hvad man kan bruge birkesaft til, og om, hvordan du laver birkesaft til birkesirup, birkevin og mousserende vin.

 

Birketapning for Begyndere 

Trin-for-trin

 

  • Find det rette birketræ

    Vælg et sundt træ minimum 20–25 cm i diameter og gerne fritstående

  • Tap på det rigtige tidspunkt

    Marts–april før løvspring 

  • Klargør og desinficér udstyr

    Brug en ren tappestuds beregnet til formålet sammen med en slange og tappespand for at bevare en ren, frisk saft

  • Bor korrekt

    Bor 3–4 cm ind i stammen, let opad og isæt tappehanen stramt

  • Tap kun træets overskudssaft

    Tap maks 10–15 % af træets daglige saft for at bevare sundheden i det birketræ, du tapper

  • Luk træet korrekt

    Brug trædyvel så hullet heles naturligt og sikkert

  • Opbevar birkesaften

    2–4 dage i køleskab – eller frys til senere brug

Tap Din Egen Birkesaft 

I saften fra birketræer kan du finde mange næringsstoffer, der kan give dig et vitaminboost.

Birkesaft indeholder alle de næringsstoffer, som birken skal bruge for at vokse, fx fruktose, glukose, frugtsyrer, aminosyrer, C-vitaminer, kalium, kalcium, fosfor, magesium, mangan, zink, natrium og jern.
I gamle dage brugte man også birkesaft til folkemedicin.

Kilde, Naturstyrelsen

 

Tappe Sin Egen Birkesaft

Hvilke birketræer kan man tappe birkesaft fra?

I Danmark har vi to udbredte birketræsorter, som begge kan anvendes til at tappe birkesaft fra:

  • Vortebirk, som lyder det latinske navn Betula pendula

Vortebirken er kendetegnende ved at have nedadhængende ris, og har gråhvide harpiksvorter både på birketræets grene og stamme. Birketræet har smuk sølvgrå, næsten papirsagtig bark, som fremstår i pink på de unge træer.

  • Dunbirk, som på latin hedder Betula pubescens

Dunbirken har mere oprette birkegrene, hvor birkebarken er mere rødlig, som, når træet ældes, bliver grålig og ses dunet, heraf navnet. Denne birkesort kan du kende på, at den har en mere glat stamme og barkved, der ses uden harpiksvorter. 

Birkesaft fra Birketræer

Hvor findes birketræer til at tappe birkesaft?

Birketræet vokser overalt i Danmark og trives både i skov og krat, i prydhaven, på enge og overdrev, ligesom du støder på birketræet på heden og i moser, hvor de lyser op med deres hvide bark med de karakteristiske grå-sorte, vandrette striber. Birketræets bark skaller af i strimler, når træet bliver ældre og birketræet kan under rette forhold blive over hundrede år gammelt. En gammel birk er mere knudret i barkoverfladen og de ældste træer, vi har her i vores birkeskov, er omkring ½ meter i diameter.

Birketræerne springer ud omkring eller lige før majs komme, og taber det gule løv i november, hvorefter de går i vinterdvale.

Husk at spørge lodsejeren om lov til at tappe birkesaft fra udvalgte birketræer, hvis du ikke har egne birketræer, du kan tappe birkesaft fra.

 

Tappe Birkesaft

 

Hvordan tapper man birkesaft

Birkesaft er en unik læskedrik, du kan sanke i naturen hvert år fra januar til maj.

Birkesaft er en nordisk specialitet, der er let at tappe selv og det er simpelt at komme i gang. Energien bag udvindelsen står du selv for og du bliver en dejlig, smagfuld oplevelse rigere.

Processen fra tapning til servering, som følge til det gode måltid, er enkel og kort. Har du adgang til birketræer, eller kan låne dig frem til et eller flere birketræer at tappe fra i det spæde forår, skal du kaste dig ud i oplevelsen som birketapper og smagen af den fine drik. 

Birketræet skal have nogle "år på bagen" og være af en vis størrelse, for at være et godt tappetræ. Saftmængden er som regel afhængig af størrelsen på kronen. Et birketræ af passende størrelse giver typisk mellem 8 og 10 liter birkesaft om dagen, ældre træer kan du tappe helt op til 30 liter birkesaft om dagen. 

Hvis du har børn i familien eller arbejder med børn eller unge, som du kan tappe og nyde birkesaft med, venter en dejlig og årlig tilbagevendende begivenhed og en fælles oplevelse forude.

Husk at få lukket træerne efter tapning, så du kan komme tilbage år efter år, for at hente denne skønne delikatesse.

Se vores birkesaft tappesæt med lukkedyveler 

 

Du kan tappe din egen birkesaft

Hvordan smager birkesaft?

Birkesaft er en liflig og lokal specialitet med en meget fin, blød aroma, helt naturlig og let tilgængelig.

Frisktappet birkesaft kan drikkes lige fra træet, smager skønt og har sødlige undertoner. Stikker du næsen i tappespanden, kan du næsten dufte skovens muld og mærke forårets komme. Birkesaft smager dejlig friskt, og har mange fine raffinerede aromaer. Måske derfor har flere kokke taget birkesaften til sig- og med sig- i køkkenet. Den frisktappede birkesaft finder du også på menukortet hos flere af landets finere gourmetrestauranter som f.eks. Noma, ligesom birkesaft kan købes i velassorterede forretninger og helsekostbutikker. I helsekost butikkerne koster 1 liter birkesaft mellem 50-70 kr. per flaske, så der er mange penge at spare, hvis du tapper din egen friske birkesaft.

Birkesaft indeholder flere forskellige sukkerarter, som er oplagret i roden og trækkes op til birkeknopperne for at give næring til, at bladene kan springe ud. Birkesaft består foruden sukker, primært af vand, der er blevet filtreret på sin vej op gennem træet.

Du Kan Tappe Birkesaft I Foråret

Tap din egen birkesaft

Birkesaft kan du begynde at tappe, når frosten slipper sit tag af jorden i perioden mellem januar og løvspring. Efter en lang vinter, hvor træerne har været i dvale, stiger saften op i birkestammen, for at løvet kan springe om foråret. Perioden varierer afhængigt af vinteren. Birketræet forbereder sig  på forårets komme og begynder at trække vand fra jorden, hvorved saftspændingen stiger. Saftstigningen i birketræet er så kraftigt, at du kan tappe ret store mængder af birkesaften og anvende det på forskellig vis.

Når du ønsker at tappe din egen birkesaft, er det det tidspunkt, du venter på.

 

birkesaft tappes

Birkesaft tapning udstyr 

Herunder får du vores bud på en ren og hygiejnisk, sikker og sund metode for både dig og træet, når du skal tappe birkesaft.

Birkesaft smager så skønt, at også de insekter og dyr, der lever hvor dine udvalgte birketræer står, også gerne vil smage på din frisktappede birkesaft. Prøv selv at efterlade din tappespand uden låg nogle timer, så er det let at se, at det ikke kun er dig, der finder birkesaften lækker.

Derfor kan du kun rent fødevaremæssigt forsvare at tappe birkesaft i et helt lukket tappesystem.

Birkesaft tapning udstyr kan let rengøres efter endt brug, og benyttes igen og igen. Find rengøringsmiddel til tappespande, tappeglasballoner, tappestuds, tappeslanger her.

Her finder du også forskellige tappesæt, afhængigt af, hvor store mængder, du ønsker at tappe. I pakkerne med birkesaft tappeudstyr finder du også forskellig typer emballage,

Find birketappesæt af høj kvalitet her i forskellige tappesæt afhængigt af, hvor meget du ønsker at opbevare på køl og frost

 

Sådan tapper du birkesaft

Når du har boret for med boremaskine, og skal tappe birkesaft, render der saft fra dine træer

Tappe Birkesaft

Birkesaft tappestuds 

Birkesaft Tappestuds

Birkesaft tappestuds kan du finde her i birkesaft tapning sortimentet

Birkesaft, sådan tapper du selv

Når du har boret hul til tapning af birkesaft:

  • Tappehanen skal kunne isættes og udtages uden brug af værktøj
  • Tappehanen skal let kunne forbindes med tappeslangen
  • Tappeslangen skal være fleksibel og af en vis længde
  • Tappeslangen skal slutte helt tæt til åbningen i tappespanden
  • Tappespanden skal have helt tætsluttende låg eller tylle
  • Luk birketræet tæt til igen efter dig, når du er i naturen for at tappe birkesaft

Sådan tapper du din egen birkesaft

Tappe birkesaft

Tappe birkesaft

Værd at vide om birkesaft tappe udstyr, don'ts

  • Anvend ikke åbne spande og tappesystemer, som tiltrækker dyr og insekter
  • Stik ikke bare en slange i hullet, men anvend tætsluttende tappehane, for at undgå eksponering mod urenheder
  • Sav og bræk ikke grene af birketræet for at tappe; der giver adgang for svampeangreb i træet og forhindrer dig i at lukke træet efter brug
  • Beskyt den skønne frisktappede birkesaft mod lys og varme, så holder birkesaften længst og beholder sin fantastiske aroma

 

Birkesaft kan du købe, men det er let at tappe selv

Tappe birkesaft i skoven

 

Sådan kan du tappe din egen birkesaft

  • Vælg de birketræer, der har en vis størrelse, jo større træ, jo mere birkesaft
  • Medbring din boremaskine til birketræerne, og hav det monteret med et rentgjort 8 mm. bor
  • ​Lokaliser et sted på stammen i højden ½ -1 meter fra jordoverfladen, hvor barken ikke er alt for knudret
  • Bor skråt opad i en vinkel på ca. 45 grader
  • Bor mellem 5-6 cm i dybden
  • Skyl boresmulden ud af hullet med en medbragt vandflaske, så det ikke havner i din tappespand
  • Birkesaften vil begynde at løbe fra hullet, hvis du er rettidigt ude
  • Efter du har forboret som anført, isættes vores originale tappehane helt uden brug af værktøj
  • Forbind tappehanen med den medfølgende slange, og før slangestykket ned i din birketappe spand
  • Tryk låget godt fast og forvis dig om, at den står plant. Nu flyder væsken stille til spand
  • Se til spanden jævnligt, gerne en til to gange dagligt, afhængigt af, hvor stor en tappespand der er koblet på tappehanen
  • Efter endt aftapning skal hullet lukkes plant langs veddet med vores dyveler, for at sikre birketræets hurtig opheling

Du kan se udvalg af birkesaft tappeudstyr her

 

Hvordan Tapper Man Birkesaft

Birkesaft tapning med glasballon finder du her

 

Birkesaften kan stilles direkte på køl, hvor den kan opbevares i op til fem dage.
Nytappet birkesaft smager forfriskende dejligt og er en drik der kan sættes på bordet til alle måltider, måske hvor der skal kræses lidt ekstra og du ønsker at give måltidet et ekstra tvist.

Birkesaft sådan tapper du din egen

Hvis du har været ude i naturen, for at tappe din egen birkesaft, kan du servere saften i smukke flasker

Birkesaft holdbarhed?

Når du har en spand med frisktappet birkesaft, der er ophældt på emballage og sat på køl, er det værd at vide, at birkesaften har en holdbarhed, der er sammenlignelig med mælk, altså omkring 5 dage.

Hvis din birkesaft bliver uklar skal den kasseres. Beskyt den birkesaft, du har været ude og tappe, mod direkte sollys og varme, så holder den længst.

Tappe birkesaft fra træ

Hvordan opbevarer du den frisktappede birkesaft?

Tapper du mere, end du umiddelbart kan drikke, kan du med fordel fylde birkesaften over på egnede dunke og flasker, poser eller beholdere, for at have adgang til din egen birkesaft de måneder, hvor du ikke kan tappe fra træerne.

Birkesaft kan opbevares på frost i op til et år. Birkesaft kan herefter optøs og nydes som frisk drik og har en holdbarhed i køleskab mellem 3-5 dage.

Se udvalget af egnet emballage til opbevaring af frisktappet birkesaft

 

Tappe Birkesaft

Værd at vide om birkesaft

Husk, at det kun er den ene gang om året, at du kan sanke denne unikke saft. Til gengæld kan du tappe den i rigelige mængder og gemme og optø efterhånden, som du skal bruge din birkesaft, og du kan tappe helt uden, at træet lider nogen form for last, bare du husker at lukke hullet, du tappede fra, efterfølgende.

Birkesaft tappesæt med emballage ses her

 

 

Birkesaft i smukke glasflasker

Birkesaft glasflasker ses her

Hvad kan du anvende birkesaft til, i hvilke opskrifter indgår birkesaft?

Frisktappet birkesaft er en liflig læskedrik med en raffineret eftersmag. Derudover finder birkesaft anvendelse i en lang række gastronomiske perler idet birkesaftens har den fantastiske egenskab, at birkesaften fremhæver smagen af andre råvarer.

Når du har været ude for at tappe din egen birkesaft, kan du med fordel anvende birkesaft til:

  • Bagværk, hvor du erstatter væden med birkesaft
  • Hjemmelavet champagne- eller melonsorbet på birkesaft
  • Frisktappet birkesaft er en sikker vinder til påskebordet hvert år og et hit til årets første konfirmationer
  • Birkeøl
  • Birkevin 
  • Birkemjød
  • Birkesnaps 
  • Årets hyldeblomstdrik
  • Mousserende på birkesaft
  • Birkesirup. Birkesirup fremstilles ved at indkoge den frisktappede birkesaft. Birkesirup er fortrinligt som sødemiddel i dressinger og marinader, kan anvendes i bagværk og havens frugt – og bærtrifli og til godt hjemmebag. Anvend birkesirup i madlavningen, som du bruger honning. Birkesirup kan dryppes forsigtigt over hjemmelavede vafler eller pandekager eller som sødemiddel over en god yoghurt naturel til morgenmad.
  • Gastrik, hvor den karamelfarvede birkesirup tilsættes eddike og rødvin og kog det ind 
  • På bordet til et godt måltid, hæld birkesaften i dine smukke glasflasker, og spæd op med is, ingefær, bær, agurk eller lime/citron

Her kan du se en oversigt over forskellige birkesaft tappesæt

 

Vand fra birketræ kan indkoges til Birkesirup

Frisktappet birkesaft kan indkoges til birkesirup, der indkogt får samme konsistens som ahornsirup

Birkesirup

Du kan finde dekorative flasker til birkesirup her

Du kan bruge birkesaft til at brygge Birkevin

Birkevin

Birkevin på birkesaft med opskrift kan du læse mere om her

 

Mousserende vin på birkesaft

birkesaft tappes

Mousserende vin på birkesaft, finder du bryggrejet her

 

 


Birkesaft tappe

 

Du er meget velkommen til at tage kontakt til os på:

Telefon    20865339

Mail    info@nordiskselvforsyning.dk 

- hvis du har spørgsmål til at tappe din egen birkesaft.

 

Vi ønsker dig rigtig god fornøjelse ude i naturen med at tappe din egen birkesaft .

  

 

 

Hvad kan man lave af birkesaft?

Rødbedesalat med Gedeost, Valnød og Birkesirup

En dyb, rolig nordisk salat hvor birkesødme møder rødbedens mineralitet og gedeostens cremethed.

Ingredienser

  • 3 bagte rødbeder
  • 100 g blød gedeost
  • Ristede valnødder
  • Rucola
  • 2 spsk birkesirup
  • 1 spsk æbleeddike
  • 2 spsk olivenolie
  • Salt og peber

Sådan gør du

Pisk sirup, eddike og olie til dressing. Vend rødbeder og rucola. Top med gedeost og nødder.

Spidskålssalat med Fennikel, Æble & Reduceret Birkesaft

Sprød, aromatisk og let — med dybde fra birkesaftreduktionen.

Ingredienser

  • ½ spidskål
  • 1 fennikel
  • 1 æble
  • 1 dl birkesaft reduceret til 2 spsk
  • 1 spsk sennep
  • 1 tsk honning
  • 2 spsk olie
  • Salt

Sådan gør du

Bland ingredienser til dressing med reduktionen. Vend salaten let.

Grøn Sommersalat med Agurk, Radiser & Birkesirup

En lys, klar og skarp forårssalat.

Ingredienser

  • 1 agurk
  • 6 radiser
  • Frisk dild
  • 1 spsk birkesirup
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 spsk olivenolie
  • Salt og peber

Sådan gør du

Pisk dressing og vend grøntsagerne. Top med dild.

Nordisk Birk–Soya Marinade

Delikat og aromatisk — perfekt til fisk og kammuslinger.

Ingredienser

  • 1 dl birkesaft
  • 2 spsk soya
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 tsk birkesirup
  • ½ tsk ingefær
  • 1 spsk olie

Sådan gør du

Bland og lad trække 10–15 min.

Nordic BBQ Marinade med Birkesaft

Mild karamellisering og dyb nordisk aroma.

Ingredienser

  • 1 dl birkesaft
  • 1 tsk birkesirup
  • 1 spsk æbleeddike
  • 1 spsk tomatpuré
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk paprika
  • 2 spsk olie
  • Salt & peber

Sådan gør du

Pisk sammen. Marinér 1–3 timer.

Urtemarinade med Birkesaft

Aromatisk, mild og perfekt til lam, kalv og grønt.

Ingredienser

  • ½ dl birkesaft
  • ½ dl olie
  • 1 spsk birkesirup
  • Timian & rosmarin
  • 1 fed hvidløg
  • Salt & peber

Sådan gør du

Bland og lad hvile 1–3 timer.

Nordic Collins

Lys, ren og elegant.

Ingredienser

  • 4 cl gin
  • 8 cl birkesaft
  • 2 cl citronsaft
  • 1 tsk birkesirup
  • Danskvand

Sådan gør du

Shake og top med danskvand.

Birk Old Fashioned

Klassisk cocktail med nordisk sødme.

Ingredienser

  • 5 cl bourbon
  • 1–1½ tsk birkesirup
  • 2 dråber angostura
  • Appelsinskal

Sådan gør du

Rør med is og server.

Birk & Bær Spritz

Mousserende, bærfrisk og nordisk.

Ingredienser

  • 6 cl birkesaft
  • 4 cl vodka
  • 4 cl mousserende vin
  • 1 spsk birkesirup
  • Blåbær eller hindbær

Sådan gør du

Hæld over is og top med vin.

Birkesaft-Lemonade

Superfrisk, klar og forårsagtig.

Ingredienser

  • 8 dl birkesaft
  • 2 citroner
  • 1–2 spsk honning
  • Is & mynte

Sådan gør du

Rør sammen. Server koldt.

Birkesaft Gin & Tonic

Skovklar fortolkning af klassikeren.

Ingredienser

  • 6 cl birkesaft
  • 4 cl gin
  • 8 cl tonic
  • Citronsafts-dryp

Sådan gør du

Hæld over is. Top med tonic.

Risengrød på Birkesaft

Let karamelliseret sødme.

Ingredienser

  • 1 liter birkesaft
  • 2,5 dl grødris
  • Salt
  • Evt. fløde

Sådan gør du

Simre 35–40 min. Rør fløde i.

Birkesaft-Isterninger

Perfekt til cocktails eller små is.

Ingredienser

  • Birkesaft
  • Bær (valgfrit)

Sådan gør du

Frys og brug efter behov.

Birkesaft-Glace

Blank, let syrlig, perfekt til fisk.

Ingredienser

  • 3 dl birkesaft
  • 1 spsk smør
  • Citron
  • Salt & peber

Sådan gør du

Kog ind til 1 dl. Pisk smør i.

Birkesaft-Gelé

Klar, transparent og elegant dessert.

Ingredienser

  • 5 dl birkesaft
  • 2 spsk sukker
  • 3 blade husblas
  • Friske bær

Sådan gør du

Smelt husblas i varm birkesaft. Køl 3–4 timer.

Fermenteret Birkesaft – Birkekvass

Naturens egen boblende sodavand.

Ingredienser

  • 1 liter birkesaft
  • 1 spsk rosiner
  • Honning (valgfrit)

Sådan gør du

Lad stå 2–3 dage til let perlende. Sæt på køl.

Brøddej med Birkesaft

Saftig krumme og mild sødme.

Ingredienser

  • 3 dl birkesaft
  • 25 g gær
  • 500 g mel
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk olie

Sådan gør du

Hæv 1 time. Bag 30–35 min ved 220°C.