Icecider, Eiswein, Cidre de Glace, Apple Icewine; ja- selve æblets sjæl.
Icecider via Cryo-Extraktion
- Æbler, der er sentmodne
- Bor på lokation, hvor frosten sætter (hårdt) ind samtidig
De dybfrosne æbler presses herefter i en hydraulisk presse, som kan presse ved et højt tryk.
Den frosne æblepulp, hvori den vandlige del af mosten findes, kaseres, og den fede sirup danner grundlag for den videre gæring.
Metoden sikrer en meget høj klaring af mosten, før fermenteringen opstartes.
Icecider via Cryo-Koncentration
Det er forskellige metoder til hvordan æbler og most opstartes til cryo-koncentration, og disse tager sit afsæt i det klima, icecideren skal produceres i.
Opbevaring af æbler til cryo-koncentration:
Når æblerne er høstet, opbevares de i kølerum, for at bevare æblets kvaliteter fra høsttidspunktet.
Når vejrudsigten over vintermånederne viser, at en frostperiode er på vej, presses æblerne.
Herefter kan mosten sættes til indfrysning i plastfade, tanke eller pallebure- ganske gratis- udenfor.
Opbevaring af æblemost til cryo-koncentration:
Når æblerne er høstet, presses de. Mosten opbevares på frost for indfrysning til Kong Vinter gør sit indtog, hvorefter mosten kan opbevares- gratis - udenfor.
Når vejret skifter til tø, kan den fede æblesirup sorteres fra. Frosten binder al vandet i mosten, mens sukker, syre, aroma og farve drypper af tanken, som tyk, rå æblesirup. Denne æblesirup danner udgangspunkt for fermenteringen.
Herefter undergår æblesiruppen en langsom gæring, hvor kompleksiteten af alle smagsnuancerne udvikles.
Hvilken kulturgær og tilsætningsstoffer, der anvendes til denne fermentering, hvor der er udfordringer på parametre som syre, fermenteringstemperatur- og hastighed, er afgørende for det endelige produkt. Nogle afsyrer endvidere mosten, før den bringes til fermentering, mens andre ønsker at beholde syren for at ballancere slutproduktet.
Mostens gæring skal overvåges og styres nøje ved at benytte forskellige metoder.
Har du lyst til at springe ud i at lære at lave icecider selv?
Icecider trin-for-trin, grej, gær og tilsætninger til formålet finder du i samlet pakke her.