• Dansk
  • Norsk
  • Norsk
  • Nordisk SelvForsyning

Lær at lave din egen ice cider

Icecider, Eiswein, Cidre de Glace, Apple Icewine; ja- selve æblets sjæl.

 
 
Icecider- hvad er det? Sød, intens, smagskompleks og amberfarvet dessertvin, lavet af æbler ved fermentering af koncentreret æblesirup, ved anvendelse af produktionsmetoden fra Canadiske Quebec, udfra ét af to principper:
 
 

Icecider via Cryo-Extraktion

 
Ved cryo-extraktion kan den fede, smagfulde æblesirup frembringes ved, at du er så heldig en sjæl, der har:
 
  1. Æbler, der er sentmodne 
  2. Bor på lokation, hvor frosten sætter (hårdt) ind samtidig

 

De dybfrosne æbler presses herefter i en hydraulisk presse, som kan presse ved et højt tryk.

Den frosne æblepulp, hvori den vandlige del af mosten findes, kaseres, og den fede sirup danner grundlag for den videre gæring.

Metoden sikrer en meget høj klaring af mosten, før fermenteringen opstartes.

 

Icecider via Cryo-Koncentration

 

Det er forskellige metoder til hvordan æbler og most opstartes til cryo-koncentration, og disse tager sit afsæt i det klima, icecideren skal produceres i.

Opbevaring af æbler til cryo-koncentration:

Når æblerne er høstet, opbevares de i kølerum, for at bevare æblets kvaliteter fra høsttidspunktet.

Når vejrudsigten over vintermånederne viser, at en frostperiode er på vej, presses æblerne.

Herefter kan mosten sættes til indfrysning i plastfade, tanke eller pallebure- ganske gratis- udenfor. 

Opbevaring af æblemost til cryo-koncentration:

Når æblerne er høstet, presses de. Mosten opbevares på frost for indfrysning til Kong Vinter gør sit indtog, hvorefter mosten kan opbevares-  gratis - udenfor.

Når vejret skifter til tø, kan den fede æblesirup sorteres fra. Frosten binder al vandet i mosten, mens sukker, syre, aroma og farve drypper af tanken, som tyk, rå æblesirup. Denne æblesirup danner udgangspunkt for fermenteringen.

 

Herefter undergår æblesiruppen en langsom gæring, hvor kompleksiteten af alle smagsnuancerne udvikles.

 

 

Hvilken kulturgær og tilsætningsstoffer, der anvendes til denne fermentering, hvor der er udfordringer på parametre som syre, fermenteringstemperatur- og hastighed, er afgørende for det endelige produkt. Nogle afsyrer endvidere mosten, før den bringes til fermentering, mens andre ønsker at beholde syren for at ballancere slutproduktet.

Mostens gæring skal overvåges og styres nøje ved at benytte forskellige metoder.

 

 

 

Har du lyst til at springe ud i at lære at lave icecider selv?

Icecider trin-for-trin, grej, gær og tilsætninger til formålet finder du i samlet pakke her.

 

 
 
Let the frost come to freeze them first,
solid as stones,
and then the rain or a warm winter day to thaw them,
and they will seem to have borrowed a flavor from heaven,
through the medium of the air in which they hang.
 
 
HENRY DAVID THOREAU, Wild Apples, 1862
 
 
 
Det er afgørende, for at fermentere icecider med succes, at du har den rette kulturgær til din most.
En koncentreret most hvor både syre- og sukkerniveauer er så høje, stiller særlige krav til kulturgæren og dens hjælpestoffer, for at sikre en stabil, pålidelig fermentering, der netop tåler de ekstremt stressende vilkår, som gæren skal arbejde under.

Gærkultur og hjælpestoffer til din egen icecider/eiswein finder du her i vores sortiment